Kategorier
Uncategorized

Makten över språket

Våra individuella förråd av ord är viktiga. De har avgörande inverkan på hur vi tänker. Makt över språket ger möjlighet att styra människors tankar. Vi tänker i ord och om vi saknar vissa ord, så kommer en del tankar att inte kunna tänkas. Här vill jag visa på ett listigt sätt att förleda tanken genom att man funnit det lämpligt att knyta an till en mycket gammal tysk/svensk dygd.

Sedan gammalt anses det saligare att giva än att taga. Givaren anses förmer än tagaren. Genom en språkförvrängning, som måste ses som ett praktexempel på orwellskt nyspråk, påstås, på fullt allvar att det går att ge bort arbete. Visst går det – tänker du kanske. Om man jobbar gratis åt någon, då ger man ju bort arbete. Så sant, så sant. Men här menas det fullständigt obegripliga, att den som tar emot arbetet anses vara den som ger bort det!

Men hallå! Det måste väl ändå vara så att den som anställer KÖPER arbetskraft. Han ger inte bort något. Gåvor är något man får utan krav på motprestation. Han är en arbetsKÖPARE. Den man köper av är säljaren, som erbjuder leverans av vara eller tjänst. Den som säljer och levererar ger ifrån sig. Den som köper och får leveransen – i detta fall arbete – tar emot.

Arbetaren TAR ingenting. Den som tar ger ingen motprestation. Arbetaren byter sin arbetskraft mot pengar. Ändå kallas han/hon en TAGARE.

Genom att kalla dem som efterfrågar varan arbete för givare, och dem som erbjuder sig att sälja och leverera varan för tagare, har samhället gjort en tydlig värdering av parterna. Arbetaren är nedvärderad på förhand.
Fastän det är arbetaren som ger av sin livstid och sin kropp kallas han/hon för en tagare. Den (onde) tagaren som tar arbetet från den (gode) arbetsgivaren.

Den som någon gång förhandlat vet hur viktigt det är att hela tiden vara medveten om sitt värde och i god balans. Att kalla den som ger för den som tar och den som får för den som ger, är att ta ett skamgrepp på hjärnan.

Jag hoppas att ni är många som delar min åsikt om detta. Att vi inser hur viktiga orden är. Vi måste skapa ett språk, som stämmer med våra egna värderingar.  Ett språk för att kunna föra en vinnande kamp och få slut på de rikas bedrägeri – riktat mot oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *